Harmonie en evenwicht in je slaapomgeving

Is jouw slaapkamer Feng Shui?

Sleepy®, Johan Baetens
Harmonie en evenwicht in je slaapomgeving

De Oosterse filosofie ‘Feng Shui’ betekent letterlijk “wind en water”. In Feng Shui draait alles om harmonie en evenwicht. Het doel is onze slaapomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Chi (onzichtbare levenskracht) gestimuleerd wordt.

Een warme en gezellige slaapomgeving

Voor de slaapkamer betekent dit dat we er een gezellige, warme en opgeruimde kamer van maken, zonder elektronische toestellen (vanwege de straling). Kleuren zoals lichtblauw, geel, groen, lichtroze, gebroken wit en lavendel brengen rust. Rood brengt dan weer geluk, genezing, kracht en vitaliteit. Dus rode accenten in je kamer kunnen!


Zicht op de wijde wereld

Volgens de leer van Feng Shui is een hoofdeind aan je bed dan weer belangrijk: tegen de muur geplaatst geeft het je een gevoel van bescherming en breekt het de kou. Maar plaats het niet onder een raam, omdat een energiestroom die van buiten komt, je slaap dan kan verstoren.

Grote foto’s van groene landschappen, de blauwe lucht en de zee geven je een goed gevoel en extra energie. Uit een onderzoek dat trendwatcher Herman Konings voerde naar de “ideale droomslaapkamer”, bleek dat ook wij Vlamingen dromen van een slaapkamer met een heel ruim zicht op die wijde, wijde wereld.


De richting van je bed

Feng Shui adviseert om de hoofd/voeteneind-as van je bed niet in de richting van de deuropening te laten wijzen, want dan wordt de positieve energie weggezogen. Als je het hoofdeind van je bed naar het noorden plaatst en het voeteneind naar het zuiden zorgt dat voor positieve energie.

Dit wordt bevestigd door westers onderzoek waaruit bleek dat mensen die in noord-zuid positie liggen meer REM-slaap kregen. Dat zou te maken hebben met het magnetisch veld van de aarde dat waarschijnlijk een polariserende werking heeft.

Hindoe religies geven dan weer aan dat het gunstig is met het hoofd naar het oosten of het zuiden te slapen…


Lees ook: Je slaapkamer inrichten als oase van rust