Last van allergie? 5 tips om de huisstofmijt te weren

Hoe je slaapkamer huisstofmijtvrij houden

Sleepy®, Jurgen Swinnen
Last van allergie? Verlucht regelmatig je slaapkamer om de huisstofmijt te weren.

Tot 60.000 overlijdens per jaar, wereldwijd, zouden in verband kunnen gebracht worden met bedhygiëne. Vreemd? Misschien... uiteraard wordt de link snel met allergie gelegd. En dat is ook de hoofdoorzaak. Vaak steekt daarbij de allergie voor de huisstofmijt op. Een huisstofmijt is een spinachtig, minuscuul beestje dat in vrijwel elke woning voorkomt. Mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt en dat uit zich in allerlei vervelende kwaaltjes zoals jeuk, tranerige ogen of een kriebelhoest. Om deze symptomen te vermijden en huisstofmijt te bestrijden, volstaan enkele simpele maatregelen.

Je slaapkamer huisstofmijtvrij houden

Huisstofmijten nestelen zich graag op plekken waar ze zich kunnen voeden met huidschilfers van mensen en dieren, of met schimmels. De slaapkamer is dus de plek bij uitstek waar je voor huisstofmijt moet oppassen, zeker als je er allergisch voor bent. Hoe je dat doet? Enkele zeer eenvoudige tips.

1.     Warm wassen

Was je bedtextiel regelmatig op 60°C of meer. Die temperaturen overleeft de huisstofmijt niet. Geef ook je dekbed en hoofdkussen enkele keren per jaar een grondige wasbeurt. Vanaf het moment dat je wast op 'kooktemperatuur', plus 90°C doodt je ook de uitwerpselen waar we allergisch voor zijn.

2.     Goed verluchten

Verlucht je slaapkamer en bij uitbreiding je huis, twee keer per dag. Gooi de ramen open en laat de frisse lucht een halfuurtje het werk doen. Verlucht ook het bedlinnen door het dagelijks op te schudden en het bij droog weer eens buiten te hangen.

3.     Stof weren

Vermijd stofophoping in je slaapkamer. Typische stofhaarden zijn boeken, knuffels, planten, tapijten en kleren. Berg je kleren daarom best altijd op in een afgesloten kast. Heb je kleine kinderen? Beperk dan het aantal knuffels en probeer bij de selectie te letten op de wasbaarheid ervan.

4.     Antiallergische matrasbeschermer

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Kies dan voor een Sleepy matrasbeschermer Breeze Protect of Velours Stretch. Die weren alle allergieveroorzakers uit je matras. Breeze protect is zelfs voorzien van probiotica. Een microbiologische toevoeging die het ontwikkelen van de huiststofmijt zo grondig verstoord dat de de mijten letterlijk wegtrekken uit je matras. Het is dus geen biocide of gif en totaal onschadelijk voor ons, mensen.

5.     Huisstofmijt bestrijden door vocht te vermijden

Zet zeker geen luchtbevochtigers in je slaapkamer, en zorg ervoor dat de lucht er altijd droog is. Het is dus geen goed idee om je was te laten drogen in de slaapkamer. Grenst je slaapkamer aan de badkamer? Houd de verbindingsdeur dan altijd gesloten.


Wanneer je deze tips consequent toepast, geef je de huisstofmijt al veel minder kans om zich in je slaapkamer en in je bed te nestelen. De huisstofmijt houdt van vocht, warmte en voedsel. Neem één of meer van deze omstandigheden weg en ze pakt haar koffers.